Sitruunakakku



Oi, ihana helmikuu! Oi, pitenevät päivät! Kevättalvi on tulppaanien ja sitruksilla höystettyjen kakkujen aikaa, eikö vaan? Appelsiinikakku on lemppariani, mutta kun törmäsin tämän muhevan, kostean sitruunakakun ohjeeseen, en voinut olla kokeilematta. Alkuperäistä englanninkielistä ohjetta (täällä näin) sovelsin sen mukaan, mitä kaapista löytyi. Ja kyllä, ricotta-juuston sijaan kaapissamme sattui nyt olemaan vain mangon makuista tuorejuustoa. Nam! Kuorrutteesta (vai mikä glazen sanatarkka käännös nyt onkaan) tuli paljon löysempää kuin oli tarkoitus tomusokerin loppuessa kesken, ja ehkä tarkoitus olisi ollut myös välttää noita kakun pinnalle jääneitä sokeripaakkuja. Kakkua syödessä nämä esteettiset seikat unohtuivat kyllä nopeasti.

Sitruunakakku

2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

2 kananmunaa
1,75 dl sokeria
2 sitruunan raastettu kuori (TAI yhden sitruunan ja yhden appelsiinin, jos ei satu kahta sitruunaa löytymään)

0,8 dl oliiviöljyä (extra virgin, mutta toisenkinlainen vältti)
1,5 rkl maitoa
puoli purkillista (250 g) mangotuorejuustoa
0,6 dl sitruunamehua
3,5 rkl sulatettua voita

Kuorrute:
2,5 dl tomusokeria
1,5 rkl limoncello-likööriä tai sitruunamehua

Lämmitä uuni 160°C, voitele n. 21 x 11 cm kakkuvuoka valmiiksi. Sekoita kuivat aineet valmiiksi keskenään. Vatkaa kananmunat, sokeri ja hedelmien raastettu kuori kuohkeaksi vaahdoksi.

(Tai jos haluat noudattaa alkuperäistä ohjetta, vatkaa tässä vaiheessa ainoastaan munankeltuaiset muihin aineksiin. Erikseen vaahdotetut valkuaiset lisätään varovasti viimeisenä, mutta hups, jäi huomaamatta kun en lukenut ohjeita kunnolla loppuun. Alkuperäisellä tavalla saat kakusta varmasti hieman kuohkeamman.)

Sekoita öljy, maito, tuorejuusto ja sitruunamehu keskenään. Lisää öljyseos hitaasti kananmuna-sokeriseokseen vatkaten. Lopuksi sekoita joukkoon vatkaamatta jauhoseos (ja valkuaisvaahto, jos niin haluat tehdä) sekä sulatettu voi.

Paista kakkua noin 45 minuuttia. 25 minuutin kohdalla voit kääntää vuokaa varmistaaksesi että kakku kypsyy tasaisesti. Kuorruta kakku kun se on vielä lämmin, kuorrutteen on siis tarkoitus olla paksumpaa kuin yllänähdyssä kuvassa. Anna kuorrutteen jähmettyä vähintään 1,5 tuntia, jos vain suinkin maltat.

Kommentit

Suositut tekstit